Ir al contenido principal

Patrimoni de la Guerra Civil: un bé comú a conéixer i protegir

Article publicat a la revista Saó Edicions (n. 390 febrer de 2014)

El diccionari defineix patrimoni com el conjunt de béns propis d’una persona, d’una institució o d’una societat. L’accepció que ens interessa és l’última, concretada en les restes materials que la Guerra Civil va deixar en terres valencianes.
L’eficàcia de les fortificades línies defensives republicanes i l’inici de la Batalla de l’Ebre frustrà la temptativa dels insurrectes d’arribar a València. L’ofensiva franquista al País Valencià i la ferma resistència republicana l’estiu de 1938 mereix un major reconeixement de la historiografia, potser més pròxima al que han obtingut altres episodis del conflicte, com ara la Batalla de l’Ebre o el setge sobre Madrid.
L’ofensiva de Llevant i la posterior campanya de Llevant1 han deixat un ric patrimoni que en l’actualitat es troba en un estat de gran fragilitat pel seu abandonament i oblit. Per això, cal recordar que ja en 2004 el Consell Valencià de Cultura va informar sobre l’estat d’aquest patrimoni material i immaterial i va fer una crida a la seua recuperació i promoció. El 2007, les Corts Valencianes es van pronunciar en el mateix sentit per mitjà d’una proposició no de llei sobre la regularització dels mecanismes de salvaguarda dels refugis, edificis militars i resta d’immobles de la República i la Guerra Civil.
En els darrers anys, diversos ajuntaments han realitzat un esforç important per inventariar, catalogar, documentar i posar en valor tals restes. La Federació Valenciana de Municipis i Províncies va desenvolupar un projecte de recuperació d’aquest patrimoni a l’empara del Projecte Europeu Cultural 2000, que va finalitzar amb un congrés en 2009. La seua finalitat era reconciliar els valencians amb les restes d’una part de la història que no pot ser oblidada ni negada.
El treball dels investigadors en els últims anys ha permés augmentar els estudis i les publicacions sobre la batalla per València. També s’han realitzat exposicions, conferències i eixides als llocs dels combats que han tingut un notable seguiment, la qual cosa demostra l’interés general i la viabilitat del seu desenvolupament amb fins socials, culturals o de qualsevol altre tipus.
A finals del 2013, diferents organitzacions i persones a títol particular s’han adherit a un manifest que aposta pel reconeixement i la protecció d’aquest patrimoni. És una crida a les institucions valencianes i als partits polítics per a elevar una proposta concreta de salvaguarda de les línies defensives valencianes de 1938 com a Lloc Històric o Bé d’Interés Cultural, a l’empara de la Llei Valenciana de Patrimoni Cultural, abans que es destruïsquen. Els firmants consideren que es pot mantindre un equilibri raonable i raonat entre el desenvolupament urbanístic i la conservació del patrimoni.
Al País Valencià tenim una Llei de Patrimoni que en permet la protecció, però cal la seua aplicació real. Les institucions (ajuntaments, diputacions i Generalitat) s’han d’implicar en l’estudi i la defensa del patrimoni de guerra. La seua conservació permet dignificar els espais, tant en la rehabilitació com en la difusió pública. Els itineraris i els llocs de memòria són uns instruments pràctics per a donar a conéixer la història local als veïns i visitants. Tenim l’exemple dels ajuntaments de Nàquera o Viver, que recuperen aquests entorns locals. Encara n’estem a temps; no hi fem tard.

Podeu llegir el manifest íntegre en l’enllaç al blog de José Durbán: http://ulises-ulises.blogspot.com.es/





Joan Miquel Palomar i Lara Cardona, historiadors


1Convé aclarir aquests conceptes: l’ofensiva de Llevant (ofensiva franquista contra València després de la caiguda de Vinaròs) i la campanya de Llevant (lluites i estabilització del front durant 9 mesos, quan es fortifica intensament).

Comentarios

Entradas populares de este blog

Las escuelas nuevas "Miguel de Cervantes"

“Para nosotros es mucho más grave el que nos hayan entregado una España sin escuelas y un país donde más de la mitad de sus habitantes no saben ni leer ni escribir” . Rodolfo LLopis Por lo que respecta a esta localidad ya se plantea en junio de 1932 [1] a la Corporación por parte del Consejo Local de Primera Enseñanza la necesidad de construir tres escuelas unitarias nuevas: una de párvulos, una de niños y otra de niñas además de las dos existentes; tanto por el lamentable estado en el que se encuentran los locales donde se dan clases como por el aumento de la población infantil. Para la construcción de las nuevas escuelas el Ayuntamiento compra los solares por un valor de 1500 pesetas [2] . El principal problema con el que se enfrentarían es el de aportar el 25% del presupuesto para la construcción que ascendía a un total de 135.812,12 pesetas, de las cuales se aportarían 33.245,69 pesetas antes del comienzo de las obras como aval. Se acuerda formalizar u

La II República en Almenara

El domingo 12 de abril, los votantes acudieron a las urnas con la convicción de que se trataba de algo más que de unas elecciones municipales parciales. El gobierno, deseoso de saber con qué respaldo contaba, procuró que las elecciones tuvieran una mínima transparencia. Evidenciaron los resultados el rotundo fracaso de la Monarquía. Las candidaturas antimonárquicas habían arrollado en los principales núcleos de población. En Almenara los resultados electorales arrojados por las elecciones fueron los siguientes: ” 3 regionalistas no monárquicos, 2 demócratas, 2 de derecha republicana y 3 indeterminados monárquicos ”. [1] Por desgracia, no conocemos cómo se recibió la República en Almenara, puesto que no se ha hallado el Libro de Actas Municipales correspondiente al año 1931. Tan sólo disponemos de los borradores del Acta de la Constitución del nuevo Ayuntamiento de fecha 13-6-1931, [2] integrado por:                  Alcalde  Joaquín Llusar Guinot (P. Radical)   

El camp de concentració franquista d’Almenara

  “Campos de concentración en la España de Franco fueron los estables y si queremos, los provisionales (…). Centros de detención ilegal y extrajudicial que regidos por la administración militar y utilizados para internar y clasificar, sin juicio, a prisioneros de guerra y en ocasiones a civiles”. Rodrigo, Javier. Cautivos (2005).   La derrota va obligar les tropes republicanes a abandonar les armes en les seues trinxeres i a passar-se sense elles, amb els braços en alt, fins a arribar a un lloc en el qual foren visibles per a les forces sublevades i davant el menor engany o rebel·lia pogueren ser disparats. Més de 130 camps sense comptar els eventuals i d'evacuació van ser oberts per a confinar a l'exèrcit derrotat. Els primers dies no tenien res per la menjar, per això els tancats van arribar a menjar-se les fulles o les arrels dels arbres o els insectes que trobaven. Van ser amuntegats en llocs on no cabien sense les mínimes condicions d'higiene. A les ciutat