Ir al contenido principal

100 anys de "la Cucaracha"




Enguany es commemora el centenari de la Grip Espanyola, popularment coneguda com "la Cucaracha", que va matar entre 1918 i 1920 més de 40 milions de persones a tot el món, i és considerada l'epidèmia més devastadora de la història.
Un segle després encara no se sap quin va ser l'origen d'aquesta epidèmia que no entenia de fronteres ni de classes socials. Encara que alguns investigadors afirmen que va començar a França en 1916 o a la Xina en 1917, molts estudis situen els primers casos en el campament Funston de la base militar de Fort Riley (Kansas, EUA) pel març de 1918.


Després de registrar-se els primers casos a Europa, la grip va passar a Espanya. Els periòdics espanyols van ser els primers a informar sobre una malaltia que estava matant a la població. En la resta d'Europa, a banda i banda de les línies aliades, van censurar tota informació per a no desmoralitzar les tropes ni mostrar feblesa davant l'enemic, per la qual cosa només es va convertir en notícia als països neutrals. En un primer moment, els mitjans d'Espanya van intentar també donar-li nom estranger batejant-la com "el soldat de Nàpols", "la malaltia de moda" o "la Cucaracha". To i no ser-ne l'epicentre, Espanya va ser un dels països més afectats amb 8 milions de persones infectades i 300.000 persones mortes. L'onada inicial de morts de grip en la primera meitat de 1918 va ser relativament xicoteta. Fou en la segona onada, des d'octubre fins a desembre del mateix any, quan es va registrar la major taxa de defuncions. La tercera onada, que es va produir a la primavera de 1919, va ser més letal que la primera, però menys que la segona.


La censura i la falta de recursos van evitar investigar el focus letal del virus. Ara sabem que va ser causat per un brot d'influença virus A, del subtipus H1N1. A diferència d'altres virus que afecten bàsicament xiquets i ancians, moltes de les seues víctimes van ser joves i adults saludables entre 20 i 40 anys, una franja d'edat que probablement no va estar exposada al virus durant la seua infantesa i no comptava amb immunitat natural. Febra elevada, dolor d'oïdes, cansament corporal, diarrees i vòmits ocasionals eren els símptomes propis d'aquesta malaltia. La majoria de les persones que van morir durant la pandèmia van sucumbir a una pneumònia bacteriana secundària, ja que no hi havia antibiòtics disponibles. La mort es produïa ràpidament després de l'aparició dels primers símptomes, sovint amb hemorràgia pulmonar aguda massiva o amb edema pulmonar, i sovint en menys de cinc dies.





En els centenars d'autòpsies realitzades l'any 1918, les troballes patològiques primàries es limitaven a l'arbre respiratori perquè els resultats se centraven en la insuficiència respiratòria, sense evidenciar la circulació d'un virus. Hui en dia, els científics creuen que el pronunciat augment del nombre de víctimes mortals en la segona onada va ser conseqüència de les condicions que van afavorir la proliferació d'un cep més mortífer. Les persones amb afeccions més lleus es van quedar a casa, però els casos més greus se solien amuntegar en hospitals i campaments, la qual cosa va intensificar la transmissió d'una varietat més letal del virus. A l'estiu de 1920 el virus va desaparéixer tal com havia arribat.

La I Guerra Mundial va tindre conseqüències devastadores per a l’economia i la població de les comarques castellonenques. El bloqueig marítim per part dels contendents va provocar la caiguda de les exportacions de taronges, vins i altres productes que eixien pels nostres ports, i a la vegada tampoc permetien l'entrada de fertilitzants, productes de manipulació de la taronja i cereals. Això, afegit al desabastiment de productes de primera necessitat i a desfavorables condicions meteorològiques, va anar provocant la falta de treball, la convocatòria  de vagues, l'emigració, l'empobriment de les classes mitjanes, dels llauradors i especialment de les classes més desfavorides, com els jornalers i assalariats. La població era, per tant, molt més vulnerable a una epidèmia.

Així, la malaltia es va estendre ràpidament per tots el pobles de la província des de maig de 1918 fins a 1920 en diferents etapes. Per evitar les infeccions es van prohibir les fires, els mercats, els espectacles, es va endarrerir el començament del curs escolar fins al 18 de novembre, inclús la visita als cementeris el Dia dels Difunts.

Al llarg dels mesos de setembre, octubre i novembre de 1918 la premsa es fa ressò diàriament de les infeccions i de les morts als pobles.



Font: Heraldo de Castellón 


 Llistat de les defuncions a causa de la grip a Almenara:

NOM
DATA DEFUNCIÓ
EDAT
CAUSA
Isabel Navarro Ferrer
18/07/1918
61 anys
Broncopneumònia grippal
Vicente Barberá Soler
26/08/1918
34 anys
Pneumònia grippal
Vicente Lapuerta Beltrán
14/09/1918
23 mesos
Infecció grippal
Josefa Morales Forner
9/10/1918
30 anys
Pneumònia grippal aguda/embaràs
Vicenta Barelles Ferrer
16/10/1918
40 anys
Bronco pneumònia grippal
Andrés Llopis Aimerich
28/10/1918
19 anys
Bronco pneumònia grippal
Francisco Torres Blat
28/10/1918
9 anys
Bronco pneumònia grippal
Rosario Alcalá Chordá
31/10/1918
11 anys
Bronco pneumònia grippal
Enrique Morales Pastor
1/11/1918
17 anys
Infecció grippal
Vicenta Albiol Forner
1/11/1918
24 anys
Bronco pneumònia grippal
Teresa Torres Almela
6/11/1918
20 anys
Bronco pneumònia grippal
Laura Melchor Corell
7/11/1918
27 anys
Bronco pneumònia grippal
Rosa Gallego Ribelles
8/11/1918
27 anys
Bronco pneumònia grippal
Josefa Llusar Pastor
13/11/1918
16 mesos
Bronco pneumònia grippal
Teresa Gallego Ribelles
19/11/1918
24 anys
Bronco pneumònia grippal
Dolores Sanz Gomis
21/11/1918
18 anys
Infecció grippal
José Cerdá Gomis
15/02/1919
40 anys
Bronco pneumònia grippal
Teresa Roig Andrés
19/01/1920
28 anys
Infecció grippal


Encara que poca gent pot recordar la gran pandèmia de 1918, podem continuar aprenent d'ella, des de la importància de llavar-se les mans i vacunar-se per sentit comú, fins al potencial dels medicaments antivirals. Hui sabem millor com aïllar i tractar un gran nombre de pacients malalts i agonizants, i podem receptar antibiòtics, dels quals no es disposava en 1918, per a combatre les infeccions bacterianes secundàries. Potser la major esperança resideix a millorar la nutrició, les condicions sanitàries i el nivell de vida, que milloren la capacitat dels pacients de resistir la infecció.



En el futur pròxim, les epidèmies de grip continuaran sent un component anual del ritme de l'existència humana. Com a societat només podem esperar que hàgem aprés bé les lliçons de la pandèmia com per a dominar una altra catàstrofe mundial com aquella.



Comentarios

Entradas populares de este blog

Las escuelas nuevas "Miguel de Cervantes"

“Para nosotros es mucho más grave el que nos hayan entregado una España sin escuelas y un país donde más de la mitad de sus habitantes no saben ni leer ni escribir” . Rodolfo LLopis Por lo que respecta a esta localidad ya se plantea en junio de 1932 [1] a la Corporación por parte del Consejo Local de Primera Enseñanza la necesidad de construir tres escuelas unitarias nuevas: una de párvulos, una de niños y otra de niñas además de las dos existentes; tanto por el lamentable estado en el que se encuentran los locales donde se dan clases como por el aumento de la población infantil. Para la construcción de las nuevas escuelas el Ayuntamiento compra los solares por un valor de 1500 pesetas [2] . El principal problema con el que se enfrentarían es el de aportar el 25% del presupuesto para la construcción que ascendía a un total de 135.812,12 pesetas, de las cuales se aportarían 33.245,69 pesetas antes del comienzo de las obras como aval. Se acuerda formalizar u

La II República en Almenara

El domingo 12 de abril, los votantes acudieron a las urnas con la convicción de que se trataba de algo más que de unas elecciones municipales parciales. El gobierno, deseoso de saber con qué respaldo contaba, procuró que las elecciones tuvieran una mínima transparencia. Evidenciaron los resultados el rotundo fracaso de la Monarquía. Las candidaturas antimonárquicas habían arrollado en los principales núcleos de población. En Almenara los resultados electorales arrojados por las elecciones fueron los siguientes: ” 3 regionalistas no monárquicos, 2 demócratas, 2 de derecha republicana y 3 indeterminados monárquicos ”. [1] Por desgracia, no conocemos cómo se recibió la República en Almenara, puesto que no se ha hallado el Libro de Actas Municipales correspondiente al año 1931. Tan sólo disponemos de los borradores del Acta de la Constitución del nuevo Ayuntamiento de fecha 13-6-1931, [2] integrado por:                  Alcalde  Joaquín Llusar Guinot (P. Radical)   

El camp de concentració franquista d’Almenara

  “Campos de concentración en la España de Franco fueron los estables y si queremos, los provisionales (…). Centros de detención ilegal y extrajudicial que regidos por la administración militar y utilizados para internar y clasificar, sin juicio, a prisioneros de guerra y en ocasiones a civiles”. Rodrigo, Javier. Cautivos (2005).   La derrota va obligar les tropes republicanes a abandonar les armes en les seues trinxeres i a passar-se sense elles, amb els braços en alt, fins a arribar a un lloc en el qual foren visibles per a les forces sublevades i davant el menor engany o rebel·lia pogueren ser disparats. Més de 130 camps sense comptar els eventuals i d'evacuació van ser oberts per a confinar a l'exèrcit derrotat. Els primers dies no tenien res per la menjar, per això els tancats van arribar a menjar-se les fulles o les arrels dels arbres o els insectes que trobaven. Van ser amuntegats en llocs on no cabien sense les mínimes condicions d'higiene. A les ciutat