Ir al contenido principal

Adolf Schulten, de Numància i Tartessos a Almenara

 

Adolf Schulten (Elberfeld, 1870-Erlangen, 1960) va ser un arqueòleg, historiador i filòleg alemany. Va estudiar en les universitats de Gotinga, Bonn i Berlín. És conegut per la seua dedicació a Espanya i les investigacions sobre campaments romans, com els de Numància; sempre li va agradar presentar-se com l'identificador i descobridor del jaciment, encara que no era cert, i per la recerca de Tartessos, en el Coto de Doñana. Schulten va pertànyer al corrent cultural romàntic, atret pels misteris de civilitzacions desaparegudes.



                              



Com que una de les seues obsessions era visitar, investigar i estudiar antics campaments militars, Adolf Schulten va conèixer l’existència d’unes restes a Almenara a través de l’obra del saguntí Antonio Chabret. En un dels seus viatges, en 1928, va visitar el metge i cronista Lluís Cebrián Mezquita, el seu descobridor, i va ser acompanyat pel seu fill, Lluís Cebrián Ibor, en la visita a les ruïnes del que hui coneixem com el Punt o Puig del Cid. Va afirmar després de la visita haver trobat el campament romà més antic d'Hispània, un recinte edificat pels Escipions en el 217 aC i descrit per Polibi així:


«van arribar a la ciutat de Sagunt i van acampar a uns 40 estadis de distància, al costat del temple d'Afrodita. Van ocupar un lloc molt estratègic, perquè els oferia seguretat enfront de l'enemic i a més era apte perquè els aprovisionaren des de la mar».

 
Segons Schulten, ocupa una terrassa d'un pujol des d'on s'albirava la vall, alhora que estava prop de la mar. Té forma trapezoidal. El seu costat frontal té una longitud de 300 metres, el costat superior 200 m, i els costats 500 m. Des del seu cim es veuen les ciutats de Sagunt, València i Castelló. Tenia 16 torres i murs d'1,20 m de grossària i unes torres defensaven també les portes. Per a ell, devia tindre una capacitat per a entre una i dues legions (entre 6.000 i 12.000 homes). Va atribuir les construccions posteriors al reaprofitament en l'Edat Mitjana, tal vegada el Cid.
                                              

                                    

                              Dibuix de les ruïnes del Punt del Cid per Adolf Schulten


Evidentment, Adolf Schulten estava equivocat. Els investigadors francesos A. Bazzana i P. Guichard van confirmar el seu origen medieval als anys setanta. L’any 1980, el Servei d’Investigacions Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló va realitzar l’única campanya d’excavacions, que fou dirigida pel seu cap, Francesc Gusi Jener, amb els resultats de la qual se’n va fer una primera aproximació cronològica. Els estudis i la posterior revisió dels materials estudiats per Ferran Arasa i Gil han permès precisar una datació entre els segles VII i X, durant el període emiral (Alta Edat Mitjana), però encara queden per resoldre qüestions de gran importància com la seua funció i el context històric en el qual es va construir. En un article sobre el recinte fortificat de València la Vella (Riba-roja de Túria, Camp de Túria), M. Rosselló (1996) establia un cert paral·lelisme entre els dos jaciments i plantejava la seua identificació amb un castrum d’època visigòtica, que tindria una funció defensiva i de control del territori i podria posar-se en relació amb les campanyes militars dels monarques Gundemar (610-612) i Sisebut (612-621). Esta fortificació formaria part d’un hipotètic doble limes construït per la monarquia visigòtica per tal de fer front a l’ocupació bizantina. Posteriorment, M. Martí (2001) plantejava la hipòtesi que fora un establiment bizantí de la segona meitat del segle VI amb funcions de protecció de la Via Augusta. Finalment, V. Ll. Pérez Garcia (2012) el considerava un castellum de la frontera entre les províncies Tarraconensis i Carthaginensis, destacava la seua situació prop de la mar i la funció de control de l’important eix estratègic que segueix la Via Augusta.
 
A Schulten se li ha de reconèixer ser el gran renovador de la Història Antiga peninsular junt a altres estudiosos alemanys. Quan ell va arribar a Espanya, tant l'arqueologia com la filologia clàssiques vivien ací en un quasi total abandó, per això Schulten va adoptar una actitud despectiva cap a la producció científica peninsular. Fins i tot en els seus últims llibres, es veu l'absència de bibliografia espanyola. No la utilitzava, simplement, perquè la desconeixia, i en no conéixer-la, les referències bibliogràfiques consistien a citar els seus propis treballs, donant lloc a eixe "narcisisme" científic tan característic de la seua obra. A més, els seus treballs han sigut uns dels més discutits de tota la historiografia espanyola i són valorats de manera molt contradictòria. La seua admiració pels grans personatges de la història i la tendència a estudiar figures heroiques com Viriat i Sertori com a referents de l’exaltació nacionalista li han valgut moltíssimes crítiques per la manipulació que la dictadura va fer d’ells.

 
Bibliografia

Antonio García Bellido [Publicat prèviament en: Archivo Español de Arqueología 33, núm. 101-102, 1960, p. 222-228. Versió digital per cortesia de l'editor (Servicio de Publicaciones del Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Madrid) i dels hereus de l'autor, amb la paginació original].

José Mª Blázquez Martínez (1999): "Campamentos romanos en la meseta hispana en época romano republicana", dins Las Guerras Cántabras, Fundación Marcelino Botín, Santander.

Ferran Arasa Gil (1981): El Punt del Cid (Almenara, Plana Baixa), Butlletí de l'Associació Arqueològica de Castelló, núm. 2, p. 17-20. Castelló de la Plana.
 VV. AA. (2017): Schulten y el descubrimiento de Numantia. Museo Arqueológico Nacional. Madrid-Sòria.

Josep Maria Macias Solé, Albert Ribera Lacomba, Miquel Rosselló Mesquida (2020): Recintos fortificados en época visigoda: historia, arquitectura y técnica constructiva. Institut Català d’Arqueologia Clàssica, Tarragona.

María Paz Gómez Gonzalo (2014): "Adolf Schulten en su entorno político arqueológico: correspondencia inédita", en Revista d’Arqueologia de Ponent, núm. 24. Universitat de Lleida.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Las escuelas nuevas "Miguel de Cervantes"

“Para nosotros es mucho más grave el que nos hayan entregado una España sin escuelas y un país donde más de la mitad de sus habitantes no saben ni leer ni escribir” . Rodolfo LLopis Por lo que respecta a esta localidad ya se plantea en junio de 1932 [1] a la Corporación por parte del Consejo Local de Primera Enseñanza la necesidad de construir tres escuelas unitarias nuevas: una de párvulos, una de niños y otra de niñas además de las dos existentes; tanto por el lamentable estado en el que se encuentran los locales donde se dan clases como por el aumento de la población infantil. Para la construcción de las nuevas escuelas el Ayuntamiento compra los solares por un valor de 1500 pesetas [2] . El principal problema con el que se enfrentarían es el de aportar el 25% del presupuesto para la construcción que ascendía a un total de 135.812,12 pesetas, de las cuales se aportarían 33.245,69 pesetas antes del comienzo de las obras como aval. Se acuerda formalizar u

La II República en Almenara

El domingo 12 de abril, los votantes acudieron a las urnas con la convicción de que se trataba de algo más que de unas elecciones municipales parciales. El gobierno, deseoso de saber con qué respaldo contaba, procuró que las elecciones tuvieran una mínima transparencia. Evidenciaron los resultados el rotundo fracaso de la Monarquía. Las candidaturas antimonárquicas habían arrollado en los principales núcleos de población. En Almenara los resultados electorales arrojados por las elecciones fueron los siguientes: ” 3 regionalistas no monárquicos, 2 demócratas, 2 de derecha republicana y 3 indeterminados monárquicos ”. [1] Por desgracia, no conocemos cómo se recibió la República en Almenara, puesto que no se ha hallado el Libro de Actas Municipales correspondiente al año 1931. Tan sólo disponemos de los borradores del Acta de la Constitución del nuevo Ayuntamiento de fecha 13-6-1931, [2] integrado por:                  Alcalde  Joaquín Llusar Guinot (P. Radical)   

El camp de concentració franquista d’Almenara

  “Campos de concentración en la España de Franco fueron los estables y si queremos, los provisionales (…). Centros de detención ilegal y extrajudicial que regidos por la administración militar y utilizados para internar y clasificar, sin juicio, a prisioneros de guerra y en ocasiones a civiles”. Rodrigo, Javier. Cautivos (2005).   La derrota va obligar les tropes republicanes a abandonar les armes en les seues trinxeres i a passar-se sense elles, amb els braços en alt, fins a arribar a un lloc en el qual foren visibles per a les forces sublevades i davant el menor engany o rebel·lia pogueren ser disparats. Més de 130 camps sense comptar els eventuals i d'evacuació van ser oberts per a confinar a l'exèrcit derrotat. Els primers dies no tenien res per la menjar, per això els tancats van arribar a menjar-se les fulles o les arrels dels arbres o els insectes que trobaven. Van ser amuntegats en llocs on no cabien sense les mínimes condicions d'higiene. A les ciutat