Ir al contenido principal

La solidaritat d'Almenara amb Carcaixent en la Pantanada de Tous

Cada vegada que hi ha una catàstrofe natural que causa un gran patiment als ésser humans, apareix la solidaritat i l’empatia de la societat. En este cas, ens farem ressò de la resposta del poble d’Almenara a una tragèdia com la Pantanada de Tous.

Ara fa 40 anys, el 20 d’octubre de 1982, pocs dies abans de les eleccions generals del 28 d’octubre i de la visita a Espanya del Papa Joan Pau II, una ciclogènesi explosiva entre la nit del 19 al 20 ocasionava que la presa de Tous començara a desbordar-se. Tot i que van obrir les comportes, passades les set de la vesprada la tragèdia ja era inevitable i va col·lapsar. La crescuda d’aigua va arribar als 16.000 metres cúbics per segon i arrasà les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, especialment poblacions com Sumacàrcer, Gavarda, Beneixida, Alberic, Carcaixent i Algemesí.

La Pantanada de Tous causà milers de damnificats i va deixar 60.000 milions de pessetes (uns 300 milions d’euros) en danys materials en agricultura, habitatges i xarxes viàries. La riuada va suposar una de les majors catàstrofes de la nostra història recent.

El matí del 21 d’octubre de 1982, molts veïns d’Almenara s’acostaren a l’Ajuntament a portar roba d’abric, mantes, queviures i productes d’higiene. Almenara també va patir l’episodi de fortes pluges però, evidentment, no tan fort com en altres comarques valencianes. A l’Ajuntament es va instal·lar un servei permanent de la Policia Local per a emmagatzemar les ajudes i el consistori va mantindre comunicació permanent amb altres ajuntaments i la Diputació Provincial de València per oferir-los tota l’ajuda. A la vesprada es va celebrar un ple extraordinari en què, fora de l’ordre del dia, es va votar una moció d’urgència per la qual l’Ajuntament oferia la seua solidaritat a totes les poblacions afectades i posava a disposició una partida pressupostària per a l’adquisició de queviures. Eixa matinada va eixir el primer camió, un Man oferit per l’empresa Pascual Hermanos, carregat amb 16 tones de menjar i roba d’abric, conduït per Emilio Dasca. Davant la impossibilitat de descarregar a la Casa de la Misericòrdia de València, el carregaren amb més material i l’enviaren cap a la Ribera Alta. Després de moltes maniobres, el camió finalment va poder descarregar a Carcaixent a les 2 del migdia. La imatge que es trobaren era dantesca i els carcaixentins que s’acostaren al camió en massa suplicaven mantes, aigua i roba, ja que la que portaven estava humida i plena de fang. En les seues cares es percebia el fred i l’esgotament.

A l’endemà, 22 d’octubre, va eixir el segon camió, un Pegaso Comet carregat amb 9 tones. Al llarg del dia anterior havien arreplegat als baixos del nostre Ajuntament roba de xiquet, bolquers, jerseis i calcer. Les veïnes preparaven bosses amb llandetes i pots de llet per a bebés, i els nostres xiquets duien xocolatines, quicos i pipes. Els empleats del retén ho organitzaven en caixes de cartó per a una millor distribució en destinació. No faltaren tampoc botelles d’aigua. Començaren els problemes d’emmagatzematge a la Casa de la Vila: les donacions omplien tots els baixos i les escales.


Mercat de Carcaixent


El dissabte 23, sobre les 10 del matí, va eixir un tercer camió. La pluja havia desaparegut i va eixir el sol. A les 11 del matí s’havia esgotat l’aigua embotellada en tots els comerços del poble. Els forners d’Almenara van fer una fornada extraordinària de pa de 1.300 quilos.

El diumenge 24 d’octubre de 1982, a les 5 de la matinada, 39 veïns i veïnes d’Almenara equipats amb botes, pales i queviures es distribuïren en tres furgonetes, entre elles les de Julio Galindo i Paco Cardona, i tres vehicles particulars, que marxaren en direcció a Carcaixent. En arribar-hi, van trobar un panorama que definirien com paregut a un escenari de guerra. A l’Ajuntament de Carcaixent reberen l’ordre d'anar a netejar el mercat i els seus voltants; tal era la pestilència dels aliments i animals en descomposició que hagueren d’utilitzar mascaretes. El poble, de 25.000 habitants, estava arrasat en un 85% segons la Policia Local: comerços, indústries, explotacions agrícoles i vivendes. Els carcaixentins es queixaven amargament de no haver rebut cap ordre d’evacuació ni avís a temps que els hauria fet tindre el temps suficient de pujar mobles, provisions o persones a les plantes més altes de les vivendes.







Els voluntaris que anaren a Carcaixent encara recorden amb el cor en un puny el drama d’aquella tragèdia que costà la vida a 7 veïns i veïnes del poble, a més d’arrasar comarques senceres.

 

Nota. Informació obtinguda de les cròniques de Pere Hormigos per al diari Mediterráneo i entrevistes amb Batiste Navarro i Ramon Royo.

Fotografies de Paco Cardona Vilar.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Las escuelas nuevas "Miguel de Cervantes"

“Para nosotros es mucho más grave el que nos hayan entregado una España sin escuelas y un país donde más de la mitad de sus habitantes no saben ni leer ni escribir” . Rodolfo LLopis Por lo que respecta a esta localidad ya se plantea en junio de 1932 [1] a la Corporación por parte del Consejo Local de Primera Enseñanza la necesidad de construir tres escuelas unitarias nuevas: una de párvulos, una de niños y otra de niñas además de las dos existentes; tanto por el lamentable estado en el que se encuentran los locales donde se dan clases como por el aumento de la población infantil. Para la construcción de las nuevas escuelas el Ayuntamiento compra los solares por un valor de 1500 pesetas [2] . El principal problema con el que se enfrentarían es el de aportar el 25% del presupuesto para la construcción que ascendía a un total de 135.812,12 pesetas, de las cuales se aportarían 33.245,69 pesetas antes del comienzo de las obras como aval. Se acuerda formalizar u

La II República en Almenara

El domingo 12 de abril, los votantes acudieron a las urnas con la convicción de que se trataba de algo más que de unas elecciones municipales parciales. El gobierno, deseoso de saber con qué respaldo contaba, procuró que las elecciones tuvieran una mínima transparencia. Evidenciaron los resultados el rotundo fracaso de la Monarquía. Las candidaturas antimonárquicas habían arrollado en los principales núcleos de población. En Almenara los resultados electorales arrojados por las elecciones fueron los siguientes: ” 3 regionalistas no monárquicos, 2 demócratas, 2 de derecha republicana y 3 indeterminados monárquicos ”. [1] Por desgracia, no conocemos cómo se recibió la República en Almenara, puesto que no se ha hallado el Libro de Actas Municipales correspondiente al año 1931. Tan sólo disponemos de los borradores del Acta de la Constitución del nuevo Ayuntamiento de fecha 13-6-1931, [2] integrado por:                  Alcalde  Joaquín Llusar Guinot (P. Radical)   

El camp de concentració franquista d’Almenara

  “Campos de concentración en la España de Franco fueron los estables y si queremos, los provisionales (…). Centros de detención ilegal y extrajudicial que regidos por la administración militar y utilizados para internar y clasificar, sin juicio, a prisioneros de guerra y en ocasiones a civiles”. Rodrigo, Javier. Cautivos (2005).   La derrota va obligar les tropes republicanes a abandonar les armes en les seues trinxeres i a passar-se sense elles, amb els braços en alt, fins a arribar a un lloc en el qual foren visibles per a les forces sublevades i davant el menor engany o rebel·lia pogueren ser disparats. Més de 130 camps sense comptar els eventuals i d'evacuació van ser oberts per a confinar a l'exèrcit derrotat. Els primers dies no tenien res per la menjar, per això els tancats van arribar a menjar-se les fulles o les arrels dels arbres o els insectes que trobaven. Van ser amuntegats en llocs on no cabien sense les mínimes condicions d'higiene. A les ciutat